Veelgestelde vragen

BIOMIL

BIOMIL® BIOLOGISCHE babymelk

Hoe garanderen jullie de voedselveiligheid van jullie producten?

Dankzij de lange ervaring en expertise van BIOMIL® hebben we in de loop der jaren zeer strikte procedures en een betrouwbaar en performant kwaliteitsmanagementsysteem ontwikkeld.   

Dat kwaliteitssysteem hangt concreet samen met verschillende normen en staat onder controle van certificerende instellingen. Die voeren jaarlijks controleaudits volgens het principe van continue verbetering. Het systeem is gebaseerd op de principes van de ISO 9001-norm, gekoppeld aan de IFS-norm, die de voedselveiligheid voor de consument garandeert, en wordt op het hoogste niveau gecertificeerd door Bureau Veritas.

De aspecten milieubescherming en energiebeheer worden geregeld door de normen ISO 14001 en ISO 50001, aangevuld met de landbouwcertificeringen van Agri Confiance en het biologische label BIO Qualité France van Bureau Veritas voor onze charters van goede praktijken op het gebied van voeding, gezondheid en welzijn van dieren en de hygiëne, productie en opslag van melk. 

Voor de analyses in het laboratorium worden meer dan 500 controles uitgevoerd, van de boerderij tot in de zuigfles, en op elke geproduceerde partij babymelk voor ze wordt vrijgegeven.

Die analyses gebeuren door interne en externe geaccrediteerde laboratoria. 

Ons interne accreditatiesysteem wordt onder meer gebruikt door de farmaceutische laboratoria, die onze technische vaardigheden aanvullen en garant staan voor de onpartijdigheid van onze analysemethoden.

Bovendien zorgen nauwkeurige controleplannen en regelmatige audits van al onze infrastructuur en het personeel voor een correcte naleving en opvolging van de kwaliteitsnormen en goede productiepraktijken. Zo vermijden we non-conformiteiten en maken we onze productieprocessen nog betrouwbaarder.

Tot slot garanderen we een volledige traceerbaarheid van al onze producten, waardoor we elke gedetecteerde afwijking snel kunnen identificeren en rechtzetten.

Waarom staat er geen eersteleeftijdsmelk op jullie website?

Moedermelk is de beste voeding om te voldoen aan de specifieke behoeften van baby's. Daarom adviseert de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) om uitsluitend borstvoeding te geven in de eerste 6 maanden.

Omdat we deze aanbeveling van de WHO willen naleven, die ook in de Europese regelgeving is opgenomen, zult u op onze website geen enkele communicatie vinden over poedermelk voor baby's in de eerste leeftijd  (0-6 maanden).

Als u geen borstvoeding kunt of wilt geven, kan een gezondheidsprofessional (dokter, kinderarts, apotheker) u het juiste advies geven bij het kiezen van de beste formule voor uw baby.

Wat zijn DHA en ARA?

DHA* en ARA* zijn meervoudig onverzadigde langeketenvetzuren die ook in moedermelk voorkomen en essentieel zijn voor de ontwikkeling.

DHA behoort tot de familie van de omega 3-vetzuren en komt uit visolie. Het draagt bij aan de visuele ontwikkeling van baby's. 

ARA behoort tot de familie van de omega 6-vetzuren en komt uit de olie van Mortierella alpina. Het draagt bij aan een gezond evenwicht tussen DHA en ARA in onze BIOMIL® babymelk.

* Conform de regelgeving. Sinds 2020 is volgens de regelgeving een minimale hoeveelheid DHA verplicht in opvolgmelk en is verrijking met ARA toegestaan.

Wat zijn galacto-oligosachariden (GOS)?

Galacto-oligosachariden (GOS*) zijn prebiotische vezels die in de voeding en moedermelk voorkomen. 

GOS dragen bij aan de goede ontwikkeling van de darmmicrobiota door een microflora te stimuleren die rijk is aan bifidobacteriën en lactobacillen.

Het zijn niet-verteerbare voedingsstoffen die, wanneer ze intact in de dikke darm aankomen, de consistentie en de frequentie van de ontlasting van de baby verbeteren. 
In combinatie met lactose zorgen GOS-vezels bovendien voor een betere opname van mineralen die essentieel zijn voor de groei, zoals calcium, ijzer en zink.

* Conform de regelgeving.

Waarom voegen jullie melkroom toe?

In BIOMIL® opvolgmelk is de biologische melkroom een aanvulling op de plantaardige zonnebloemolie en koolzaadolie. Hij vervangt de palmolie, voor een optimaal vetprofiel voor de ontwikkeling van de baby. 

Deze verrijking met melkvetten uit biologische melkroom draagt bij aan de synthese van bepaalde vetten in de hersenen en aan de synthese van vitamine D en de galzouten.
Onze melkroom is afkomstig van Normandische koeien en geeft BIOMIL® na bereiding in het flesje een lekkere melksmaak.

* Conform de regelgeving.

Een flesje maken

Hoe bereid ik op de juiste manier een flesje met melkpoeder?

  • Maak slechts één flesje tegelijk klaar, in het ideale geval vlak voor de baby het te drinken krijgt.
  • Was zorgvuldig uw handen met water en zeep en droog ze af met een schone handdoek of een papieren wegwerpdoekje.
  • Zorg voor een schoon werkblad.
  • Reinig en steriliseer de zuigfles, de speen, de ring en de dop gedurende 10 minuten in kokend water.
  • Kook een voldoende hoeveelheid water dat geschikt is voor de bereiding van babyvoeding. Laat het water niet langer dan 30 minuten staan na het koken.
  • Giet het juiste volume water in de schone zuigfles en laat het afkoelen tot maximaal 40°C om elk risico op verbranding te vermijden.
  • Gebruik uitsluitend het maatschepje (of maatlepeltje) dat in de BIOMIL® verpakking zit en voeg aan het lauwe water het exacte aantal afgestreken schepjes melkpoeder toe volgens de voedingstabel of de aanbeveling van de arts.
  • Draai de fles dicht en schud goed tot het poeder volledig is opgelost. Door goed te schudden, krijgt de melk ook een gelijkmatige temperatuur. Zo voorkomt u het risico op verbranding door zogenaamde 'hotspots' in de melk.
  • Controleer vervolgens de temperatuur van de melk op de binnenkant van uw pols voor u het flesje aan uw baby geeft.
  • Gooi eventuele restjes melk weg en maak al het bereidingsmateriaal (fles, speen, ring en dop) onmiddellijk schoon.

Hoe maak ik een zuigfles goed schoon?

Spoel de fles voor het schoonmaken eerst uit met koud water. 

Gebruik vervolgens warm water, afwasmiddel en een flessenborstel. 

Spoel de fles zorgvuldig na en laat ze aan de lucht drogen op een afdruiprek, ondersteboven en met de onderdelen nog uit elkaar geschroefd. 

Gebruik geen handdoek om de fles of de speen af te drogen: hij kan microben overbrengen.

Als u een vaatwasmachine hebt, is dat nog beter! 

Draai een volledige cyclus op minstens 65°C, inclusief drogen, om de fles, ring, dop en speen schoon te maken. Rubberen spenen moet u echter wel met de hand afwassen en naspoelen.

U hoeft de fles en de spenen niet elke keer te steriliseren. 

Hoeveel flesjes kan ik klaarmaken met een blik BIOMIL®?

Het aantal flesjes hangt af van de leeftijd van uw baby. 

Reken gemiddeld 25 flesjes van 210 ml voor een blik BIOMIL® babymelk van 800 gram. 

Alle aanbevelingen voor het bereiden en doseren staan vermeld op de achterkant van elk blik BIOMIL® babymelk. Ze kunnen eventueel specifiek worden aangepast door een arts.

Hoe lang kan ik een blik BIOMIL® babymelk bewaren na de eerste opening?

Na de eerste opening kan een blik BIOMIL® babymelk maximaal 3 weken worden bewaard volgens de bewaarinstructies op het blik. Na die periode zullen de sensorische en nutritionele eigenschappen van het product niet langer intact zijn.

Sluit zorgvuldig de verpakking na elk gebruik en bewaar ze op een koele en droge plaats (maar niet in de koelkast).

Het is belangrijk om de instructies voor gebruik en bewaring zorgvuldig op te volgen. U wilt immers steeds een product gebruiken dat veilig is voor de gezondheid van uw baby.

Welk water moet ik kiezen om een flesje te bereiden?

ebruik natuurlijk mineraalwater of bronwater uit een fles, licht gemineraliseerd en niet-koolzuurhoudend, waarop vermeld staat: 'Geschikt voor de bereiding van babyvoeding'.

Voor baby's ouder dan 6 maanden kan vers kraanwater ook geschikt zijn. Controleer wel eerst of het water in uw regio geschikt is voor de bereiding van babyvoeding. Vraag dit na bij de lokale overheid (via uw gemeente) of gezondheidsdiensten.

Als u kraanwater gebruikt, laat het water dan eerst een paar seconden lopen voor u het flesje met de gewenste hoeveelheid vult. Gebruik alleen koud water. Verwijder regelmatig de kalkresten op de kraankop. 

Gebruik geen water dat gefilterd is (met een waterfilterkan of ontharder), want dat werkt de ontwikkeling van microben in de hand.

Als er geen drinkwater of flessenwater voorhanden is, bijvoorbeeld op een reis in het buitenland, moet u het water koken en vervolgens laten afkoelen tot het lauw is.

Mag ik een flesje BIOMIL® babymelk bereiden met water op kamertemperatuur?

Hoewel er geen contra-indicatie is voor het gebruik van water op kamertemperatuur om flesjes te bereiden,

is het toch beter om het water eerst te koken en vervolgens te laten afkoelen tot 35°C à 40°C. Zo zal het melkpoeder volledig oplossen en vermijdt u eventuele klontertjes in de melk. 

Dit bereidingsprincipe staat ook vermeld in de instructies op de achterkant van de BIOMIL® verpakkingen.

In het ideale geval maakt u het flesje pas klaar vlak voor de baby het krijgt. 

Als u het flesje maakt met water op kamertemperatuur, is het aanbevolen om het uiterlijk binnen het uur aan de baby te geven. Daarna moet u de melk weggooien.

Kan ik een flesje melk van tevoren bereiden?

Soms kan het praktisch gezien handig zijn om een flesje al van tevoren te bereiden. Toch is het altijd beter om het flesje pas te bereiden op het moment van de voeding en de klaargemaakte portie melk meteen aan de baby te geven. Gereconstitueerde melk vormt namelijk een kwetsbare omgeving en een voedingsbodem voor de vermeerdering van microben.

Om elk risico te vermijden, is dit de veiligste methode om een flesje van tevoren klaar te maken:

Als u thuis bent, bewaart u het flesje melk meteen na de bereiding in het koudste gedeelte van de koelkast (dus niet in de deur) bij een temperatuur van maximaal 4°C. 

Wanneer u het flesje uit de koelkast neemt, warmt u het altijd eerst op (au bain-marie of in een flessenwarmer) voor u het aan de baby geeft. Geef het opgewarmde flesje melk binnen maximaal een halfuur aan de baby.

Tijdens een uitstapje kunt u van tevoren het benodigde volume water afmeten en dat rechtstreeks in het flesje meenemen voor onderweg. Dat kan van tevoren gekookt water zijn of water op kamertemperatuur (vers kraanwater of licht gemineraliseerd flessenwater) dat geschikt is voor babyvoeding. 

Meet vervolgens de benodigde hoeveelheid melkpoeder af en doe het in een klein, schoon en luchtdicht afsluitbaar potje dat u alleen voor melkpoeder gebruikt. 

Voeg pas op het laatste moment, vlak voor u het flesje geeft, de hoeveelheid melkpoeder toe aan het flesje. Draai de fles dicht en schud goed tot het poeder volledig is opgelost. 

Bron: ANSES

Mag ik een flesje melk opwarmen in de microgolfoven?

Warm een flesje babymelk beslist niet op in de microgolfoven. De melk wordt dan onregelmatig verwarmd, waardoor zogenaamde 'hotspots' ontstaan, die het risico op verbranding bij de baby vergroten.

Controleer systematisch de temperatuur van de melk op de binnenkant van uw pols, na verwarming au bain-marie of in een flessenwarmer.

Hoe geef ik het flesje op de juiste manier aan mijn baby?

Ga in een zo rustig en comfortabel mogelijke omgeving zitten.

Neem de baby halfzittend op uw schoot. Zorg dat het nekje goed ingeklemd zit in de holte van uw elleboog. 

Laat eventueel uw arm op een kussen of armleuning rusten, zodat u steeds comfortabel zit tijdens het geven van de fles.

Probeer de flesjes te verdelen tussen mama en papa om een band op te bouwen met uw baby en mama voldoende rust te geven.

Om uw baby op weg te helpen, beweegt u de eerste paar keer zachtjes met de speen over het mondje of wangetje van uw baby zodat het mondje opengaat.

Bied de fles horizontaal aan met de speen gevuld met melk, zodat uw baby geen lucht inslikt.

De lippen van uw baby moeten naar buiten gedraaid zijn.

Als de speen zich platzuigt, schroeft u de ring iets losser om wat lucht in de fles te laten. De speen krijgt dan weer zijn normale vorm.

Leg de baby na de maaltijd niet meteen plat, want er moet eerst nog een boertje komen: houd de baby goed recht tegen u aan en wrijf over het ruggetje van onderen naar boven om eventuele lucht die in de weg zit naar buiten te helpen.

Het is heel normaal dat een baby die de fles krijgt kleine hoeveelheden melk oprispt, want het lichaam en het spijsverteringsvermogen van de baby blijven zich nog continu ontwikkelen.

Het is belangrijk om uw baby niet alleen te laten drinken om verslikking te vermijden. Een baby zonder toezicht kan immers stikken.

Let ook goed op dat de fles melk binnen het uur wordt leeggedronken (een halfuur indien opgewarmd) om elk risico op de ontwikkeling van microben te voorkomen.

Maak van dit exclusieve moment samen met uw baby gebruik om te communiceren met de ogen, de stem en aanrakingen.

Voeding

Vanaf wanneer moet ik tweedeleeftijdsmelk introduceren?

Moedermelk is de beste voeding om te voldoen aan de specifieke behoeften van baby's. De WHO adviseert om uitsluitend borstvoeding te geven in de eerste 6 maanden.

BIOMIL® 2, biologische opvolgmelk of tweedeleeftijdsmelk, is aangewezen voor baby's vanaf 6 maanden. Deze opvolgmelk vormt het hoofdbestanddeel van de voeding, in combinatie met een geleidelijk gediversifieerde voeding. Ze bevat alle voedingsstoffen die uw baby in deze fase nodig heeft om te groeien en zich te ontwikkelen, volledig conform de regelgeving.

Aarzel zeker niet om advies te vragen aan een gezondheidsprofessional om voor uw baby de juiste melk en diversificatievoeding te kiezen.

Wat zijn de voedingsvoordelen van groeimelk in vergelijking met koemelk?

In tegenstelling tot koemelk is groeimelk speciaal samengesteld om te voldoen aan de voedingsbehoeften van jonge kinderen. Groeimelk is een uitstekende manier om jonge kinderen een evenwichtige voeding te geven. Vergeleken met koemelk blijft met groeimelk de eiwitinname beperkt, wat de nieren van de baby verlicht en het risico op overgewicht op latere leeftijd verkleint. 

In vergelijking met koemelk biedt BIOMIL® 3 BIO de volgende voedingsvoordelen:  een betere hoeveelheid en een beter evenwicht van de vetten die essentieel zijn voor de ontwikkeling, waaronder DHA (omega 3) en ARA (omega 6), een hogere inname van ijzer (dat bijdraagt aan een normale cognitieve ontwikkeling) en vitamine D (nodig voor een normale botontwikkeling) en voldoende hoeveelheden vitamines A en C, die bijdragen aan de normale werking van het immuunsysteem.

Bovendien bevat BIOMIL® 3 BIO geen smaakstoffen of toegevoegde suikers.

Mag ik mijn baby naast het flesje melk ook nog water geven?

Voordat u overweegt om water te geven aan uw baby, is het belangrijk om inzicht te krijgen in de voedingsbehoeften van het kind. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om geen water aan te bieden vóór de leeftijd van 6 maanden. Moedermelk bevat immers meer dan 80% water, wat ruim voldoende is om een baby te hydrateren. Uitsluitend borstvoeding geven, heeft dan ook de voorkeur. Aangezien de samenstelling van babymelk aangepast is aan de specifieke voedingsbehoeften van baby's, is het beter om alleen melk te geven.

Maar als het erg warm is of uw baby last heeft van braken, diarree, hoge koorts of overmatig zweten, dan kunnen flesjes water (of lepels water) nodig zijn. Uitdroging kan ernstig worden en leiden tot een ziekenhuisopname.

De leeftijd van 6 maanden luidt meestal het begin van de voedingsdiversificatie in. 

Geleidelijk aan worden flesjes of antilekbekers met water dan essentieel om uw peuter voldoende te hydrateren.

Wanneer start ik geleidelijk met voedingsdiversificatie?

Tussen 0 en 6 maanden krijgt uw baby uitsluitend moedermelk en/of babymelk.

Tussen 4 en 6 maanden wordt de behoefte aan energie, macro- en micronutriënten groter dan wat de baby via de moedermelk of babymelk binnenkrijgt. Vanaf dan is het noodzakelijk om het voedingspatroon te diversifiëren om aan alle voedingsbehoeften van uw baby te voldoen.

Wetenschappers adviseren om niet vóór de leeftijd van 4 maanden te diversifiëren, omdat de motorische vaardigheden van de baby dan nog onvoldoende ontwikkeld zijn, maar ook niet pas na 6 maanden, want dan kunnen de voedingsbehoeften niet langer alleen door melk worden gedekt.

Toch blijft ook in deze fase moedermelk of babymelk het belangrijkste onderdeel van de voeding van uw baby.

Naast de gebruikelijke melk is uw baby nu startklaar om geleidelijk nieuwe voedingsmiddelen te leren kennen en nieuwe smaken en texturen te ontdekken.

Hoe kan de voeding van uw kind in de praktijk worden gediversifieerd?

Kies steeds voor een rustig en kalm moment zonder afleiding, zoals een scherm.

Geef uw kind één voedingsproduct tegelijk, met een lepeltje en in kleine hoeveelheden, zonder te forceren. Het is heel goed mogelijk dat uw kind een nieuw voedingsproduct niet meteen accepteert. Gemiddeld zult u een nieuw voedingsproduct 8 à 10 keer moeten aanbieden aan uw kind voor het goed zal worden aanvaard. Geef dus niet meteen op en blijf rustig volhouden zonder te forceren.

Op deze leeftijd regelt het kind zelf zijn energie-inname, afhankelijk van zijn behoeften. Dwing uw kind dus nooit om een flesje of bord helemaal leeg te maken. Begin liever eerst met een kleine portie, en bied vervolgens nog meer aan om te zien of uw kind nog honger heeft. Als alle energiebehoeften gedekt zijn, vertaalt zich dat in een harmonieuze groei van uw peuter. Dat is ook te volgen via de groeicurven.

Introduceer bij voorkeur eerst groenten (in plaats van fruit) om uw baby te laten wennen aan de smaak van groenten. Zo kweekt u al van jongs af gezonde eetgewoonten aan.

Vetten zijn bijzonder belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Voedingsonderzoek toont aan dat baby's niet genoeg vetten binnenkrijgen tijdens de voedingsdiversificatie.

Het ANSES (Frans agentschap voor voedselveiligheid) stelt voor om vetstof toe te voegen aan zelfgemaakte babyvoeding en aan potjes babyvoeding zonder toegevoegde vetstoffen.

Tussen 8 en 10 maanden, wanneer de tandjes zich verder blijven ontwikkelen, is de overgang van een gladde pureetextuur naar een niet-gladde puree (met klontertjes en kleine zachte stukjes) een belangrijke stap op weg naar een meer volwassen eetpatroon.

Niet vergeten: uw gezondheidsprofessional is altijd bereid om u wegwijs te maken en voedingsadvies te geven op maat van uw baby.

Verpakkingen

Zijn jullie verpakkingen veilig voor de gezondheid van mijn baby? Zijn ze recycleerbaar? Bij welk afval moet ik ze sorteren?

De verpakkingen (metalen blik, maatschepje, deksel om te hersluiten) die we gebruiken voor onze BIOMIL® babymelk voldoen perfect aan de strenge normen voor 'voedselcontactmaterialen', verpakkingsmaterialen die direct in contact komen met voedsel. Zo vermijden we elk risico op besmetting van de melk, net name de aanwezigheid van vreemde bestanddelen. De informatie over het sorteren voor recyclage van de verschillende onderdelen van onze verpakking staat met een logo aangegeven op het blik, wat ook het concrete engagement van de fabrikant bewijst. 

We hebben gekozen voor een groot en compact voordeelformaat van 800 gram in een metalen blik met een licht en plat deksel van buigzaam plastic en een maatschepje in het blik. Daardoor houden we het gebruik van plastic minimaal (45% minder vergeleken met een extra deksel met ingewerkt maatschepje). 

Sorteer de verpakking bij het afval voor recyclage volgens de geldende lokale regels. 

De gescheiden inzameling van onze verpakking helpt om vervuiling te vermijden door de opeenhoping van afval, om recyclage aan te moedigen en om energie te besparen, voor het behoud van onze planeet en haar natuurlijke hulpbronnen.

 

Persoonlijk advies nodig?

Ons team van experts helpt u graag verder op het gratis nummer 00800 66 44 7777